Anna Maria og Jens Grønlænder

af Kirsten Printzlau


En artikel fra Årsskrift 2014 - Roskildeegnens Selskab for Genealogi og Personalhistorie
Fortalt 1976 af Moster Hanne [Ida Johanne Bothilte] og mor

Anna og Jens

Min mor kom fra Sverige, til København med en togførerfamilie allerede som 16 årig, da hun ikke kunde med sin far. Efter ½ år blev togføreren invalid og mor kom til Sønder Jernløse som ung pige, hvor hun traf far som var 12 år ældre. Da hun så blev gravid tog hun hjem til Sverige, hvor hun fødte Signe kun 19 år gammel. Signe blev i Sverige hos vores bedsteforældre ( Det var altid med stor sorg, hun talte til os, om vores store søster i Sverige, som far ikke ville have hjem) Så mor tog alene tilbage til Danmark, hvor hun 2 år efter fik Anna, der blev sat i pleje i Sønder Jernløse til hun var 4 år. Efter Anna´s fødsel tog far tilbage til Grønland i 2 år, hvor han arbejde i et kryolit brud. Fra Grønland havde et stykke rå kryolit med hjem, som vi havde derhjemme og lå.

Agnes er født på en gård i Marup, hvor mor og far boede de første par måneder efter de var gift, hvorefter flyttede de til huset (grønlænder huset) ved landevejen fra Roskilde til Holbæk ved Marup lige efter Elverdams kroen, hvor vi andre blev født. I 1928 kom de derfra på alderdomshjem i Tølløse.

Mor og far havde selvstændig kørsel med hest og vogn, grus fra grusgraven og senere handel med lerkar fra Holbæk Lervarer farbrik. Mor kørte alene ud om sommeren med lerkar som hun solgte, når far var på arbejde, hun var meget bedre til at sælge end ham. De havde købt en ridehest, som var værre at styrer end andre heste. Ester (Anna`s ælste datter, som blev passet meget hos dem) kan huske at hun var med bedstemor helt til Frederikssund, hvor hesten næsten ikke ville over patonbroen, den hoppede og dansede.

Far var meget ordentlig med sine redskaberne, de blev fuldstændig rengjorte og hængt på plads efter brug. Far var meget hård, sagde om mig [Moster Hanne] "Hvad skal der dog blive af den tøs" men jeg har altid måtte, hjælpe mine søskende, hver gang det kneb.

Anna og Jens

Børnene var alle meget opvagte i skolen og blev holdt fine i tøjet. Hjemmet og forældrene var ligeledes fint, de havde en fin stue, som næsten aldrig blev brug, hvor der var en skål med fint pudsede æbler. Maden skulle spises op, ellers blev den sat til side, til næste måltid, hvor man måtte spise den kold. De spiste af hver sin tallerken, hvorfor moster Hanne synes det var forfærdelig, da hun kom ud og tjene og skulle spise af fælles grødfad. Som børn hjalp de ikke så meget i marken.

Moster Hanne er min mors moster og var lidt sur den første gang , jeg talte med hende om, at jeg ville forske i slægten, hun synes ikke det var noget at rode op i. Men da jeg så gik igang og kom og fortalte hende om det, jeg fandt, blev hun glad og kunne pludselig huske en del mere.

Moster Hanne December 1978 fortalt om sin far på mit spøgsmål om hans dårlige skudsmål:

Far har ikke gået meget i skole, fordi han skulle arbejde. Han kunne fortælle om, hvor mange gange han havde været i skole "Det kunne tælles på en hånd" og om hans mor død. Da han kom hjem på besøg, stod hans far uden for og da hans far så fortalte ham hans mor var død smed han sig på gulvet og sparkede af sorg. Han var meget glad for sin mor, hans far derimod var meget streng.

Anton

Far var en lille spinkel mand med skikkelse som Anton, men mor synes han var meget stor, sagde engang om en høj og kraftig mand "han er næsten lige så høj som far" Far vidste alting og var fingernem Folk sagde altid "det ved eller det kan Jens" Han klippede folk hvis de bad ham om det.

Han stævnede [beskar] Pile, men engang var han kommet for højt op og kunne ikke komme ned igen, så han kaldte på et af børnene, som kom med et reb til ham, da han var kommet ned, sagde mor til ham, at han var en "tosset gammel mand" Men han kunne ikke læse og dårligt skrive sit navn, så mor læste avisen for ham. Han var meget ordentlig og vaskede og pudsede sine spader og redskaber inden han hængte dem op. Da han skulle på alderdomshjem, gav han sine spade til en mand, men da han kom og så spaden stå ude i jorden, blev han gal og sagde "er det min spade" og tog den tilbage beholdt den selv.

Far var først karl på landet, blev derefter Møllersvend da han sagde, at det kunne han. Som børn kom vi hos Skrædder Ane i Skrædderhuset i Lunderød [far arvede skrædder Ane der døde omkring Antons konfirmation en seng og et klædeskab, Klædeskabet fik Anton] og hos Niels Jeppesen, hvis kone Stine far var i familie med, Agnes blev passet der mens mor var på Sygehuset.

Mor havde skikkelse og højde som Agnes, hun var dygtig og viste alt, almindelig fingerfærdighed. Hun hjalp folk hvor hun kunde, hjalp til i høsten, navnlig når de tærskede, var ude med de andre koner og tage kartofler op. Vi havde altid gris og høns derhjemme. Mor havde vattersot da hun blev ældre.

Mors søsterdatter Ines rejste hjemmefra 17-18 år gammel til Danmark, hvor mor og far hjalp hende med at finde plads. Da hendes fader kom fra Sverige, for at give hende tæsk, kørte far med ham op efter hende. Vi børn var spændte, på at se hende få tæsk.. Da de kom tilbage, sagde far, der var en lille krasbørstig en: her i huset rører du hende ikke. Hun fik lov til at blive og det var hun far meget taknemmelig for. Hendes søskene hed Irma og Ilgar. Tante Else fortalt [Min mors store søster, deres moder døde fra fire børn, da min moder var spæd, og derfor blev min moder adopteret af sin faster Agnes]:

Far [Anton] var med sin far på krybskytteri. Bedstefar var på Grønland 2 gange, da han kom hjem første gang, ville bedstemor ikke giftes med ham, så han brugte alle pengene. Da så Anna kom tog han derop igen. Skibet gik ned næsten helt oppe ved Grønland. Bedste har selv skåret kryolitet ud, Hvis nok på vejen hjem. Engang jeg var på besøg hos dem i Marup, kom hvedebrødsmanden. bedstefar bestilte en flødeskums kage til hver, men da han opdagede hvor dyr den var, skulle vi aflevere den igen, men bedstemor var hurtig og sagde vi skulle skynde os at tage en bid. Så han måtte betale for alle kagerne.

Da onkel Hans første gang kom til Marup, sagde han "goddag jeg er jeres svigersøn" de kendte ikke til ham på forhånd.

Anton var ude som hyrdedreng de sidst 2 a 3 sommer. Henriette var så stædig, var ude 2 a 3 år som barnepige hos Dagny`s forældre [Dagny blev gift med onkel Åge, Peders søn] De andre piger, var ikke ude inden konfirmationen, jeg husker dog ikke Anna.

Pigerne var hjemme i den sidste tid, da de ventede sig inden ægteskabet. Anna fik Ester, Henriette et dødfødt barn og Jenny fik Birgitte.

Marup børn

Familien i Marup

Jens Peter Pedersen, født 10 Maj 1850 i Holløse, død 11 jun 1931 i Tølløse De gamles Hjem, begravet 19 jun 1931 i Tølløse.

Gift 27 Dec 1887 i Tølløse, Anna Marie Sjøgren, født 10 Jun 1863 i Rebelberg (datter af Sven Sjøgren og Johanne Carlsdatter), død 17 Jun 1929 i Tølløse De gamles Hjem, begravet 23 jun 1929 i Tølløse.

Børn med Anna Marie Sjøgren:

  1. Jensigne Marie Wictoria Petersen, født 6 Mar 1882 i Rebelberg,
  2. Anna Marie Petersen, født 17 Jan 1884 i Marup, død 23 jun 1947 Marievej 13, Tveje Merløse, begravet 28 jun 1947 i Østre Kirkegård Holbæk. Gift 21 maj 1904 i Tølløse, Hans Christian Johan Andersen, født 15 apr 1884 i Sadserup (søn af Jens Andersen og Ane Marie Hansen), død 1 apr 1951.
  3. Agnes Johanne Karoline Petersen, født 4 okt 1888 i Marup, død 1963 i Roskilde. (1) Gift 10 jan 1914 i Tølløse, Christian Emil Nielsen, født 29 nov 1885 i Englerup (søn af Jens Nielsen og Anne Cathrine Christensen), død 28 mar 1926 på Rigshospitalet, begravet 3 apr 1926 i Roskilde Ny Kirkegaard, stilling: Vognmand Borgerdiget 15 B. (2) Gift 15 Okt 1929 i Roskilde Domkirke, Anders Peter Andersen, født 8 Jun 1886 i Langerød (søn af Jens Andersen og Ane Marie Hansen), død 1950 i Roskilde, stilling: Mølleriarbejder senere Vognmand.
  4. Anton Carl Petersen, født 28 Nov 1890 i Marup, død 20 Apr 1957 i Slagelse. Remisearbejder. (1) Gift 26 Mar 1916 i Sct Mikkels Slagelse, Karen Margrethe Nielsen, født 8 Aug 1892 i København (datter af Anders Peder Nielsen og Ane Marie Jensdatter), død 8 Nov 1922 i Rigshospitalet i København, begravet 13 Nov 1922 i Sct Mikkels Kirkegård i Slagelse. (2) Gift 26 Apr 1924 i Sct. Mikkels Kirke Slagelse, Sara Thanning Johansen, født 2 Okt 1896 i Slagelse (datter af Frederik Johansen og Sofie Frederikke Hansen), død 30 Mar 1993 i Slagelse.
  5. Johanne Henriette Petersen, født 22 Dec 1893 i Marup, død ca 1970 i Roskilde. Hun blev gift med Holger Arthur Olsen, født i Vibberød, død i Frederiksund.
  6. Ida Johanne Bothilde Petersen, født 2 Jul 1897 i Marup, død 8 jul 1980 i Sct Agnesvej 2 lejl 19 Roskilde.
  7. Jenny Astrid Petersen, født 7 Dec 1899 i Marup. død i København.

Barn med Ane Dorthea Sophie Hansen:
Jensine Frederikke Hansen, født 21 sep 1879 i Marup.

Tidsforløb ud fra de fundne kilder

Jens Peter Pedersen er født 10 maj 1850 i Holløse, hvor hans forældre Indsidder Peder Jensen og hustrue Bodil Hansdatter, er flyttet til fra Lunderød hvor hans 15 måneder ældre søster Ane Marie er født. Han bliver døbt den 7 juli i Kvanløse kirke og hans morfar Hans Jensen husmand i Lunderød er blandt fadderne. 1854 den 9 April bliver hans søster Karen Marie født i Holløse, men ved hendes dåb den 25 mai bor de hos Jens Jensen i Vommevads huset i Nørre Jernløse sogn, og der er der stadig i Folketællingen i 1855. Da hans søster Bodil Marie bliver født 5 februar 1857 bor de i Nørre Jernløse Fattighus. men i 1860 folketællingen bor familien med de 4 børn, i et hus i Nørre Jernløse og faderen er daglejer.

Den 16 Februar 1864 dør hans moder i Nørre Jernløse. Der er skifte i Merløse Herred Justits protokol med døds anmeldelse den 19 Februar.

Konfirmeret 1864 den 2 oktober i Nørre Jernløse Kirke. Følgende drenge af Nørre Jernløse Skole Nr 3 Jens Peter Pedersen søn af Indsidder Peder Jensen og hustrue Bodil Hansdatter i Nørre Jernløse. Kundskab: tg og opførsel: mg Vacineret 19 maj 1851 af Brun

I foråret 1865 flytter faderen til Tølløse, hvor han tjener forpagteren på Tølløsegård. To år efter i 1867 bliver han gift igen 2 gang med fraskilte Else Marie Olsdatter og efter hendes død i Lunderød, gifter han sig tredje gang i 1879 med enken Ane Jensdatter og de bor i Skrædder huset, hvor Ane efter hans død bliver boende, det er hendes datter Sidse Kirstine Larsdatter som er gift med Niels Jeppesen. De er faddere til Jens Grønlænders børn og som Moster Hanne fortalte om.

Hans Søster Bodil Marie død i 1868 11 år gammel i Tølløse, som datter af Indsidder Peder Jensen i Lillevang.

Efter konfirmationen kommer han ud at tjene i Sasserup og i foråret 1866, komme han derfra til gårdmand Hans Knudsen i Kvamløse. Fra 1866 kan jeg følge ham i Lægdsrullerne hvor han bliver bliver optaget i Soderup Lægd og derfra i 1868 flytter til Tølløse Lægd og videre til Store Tåstup Lægd, hvor han er i Lægdsrullen fra 1869 til 1877. I Folketællingen 1870 tjener han på Merløse mølle 19 år gammel. Han gør han egentlig Krigstjenester ved 23 bataillion fra den 25 April 1873 til den 30 Juli 1774 og igen fra den 12 September til den 13 oktober i 1877 Hans højde opgives til 61 3/4 Tomme (svarende til 160,5 cm) 1877 er han i Holbæks Lægdsrulle, men flytter i 1878 til Soderup Lægd. I Folketællingen 1880 tjener han 29 år gammel som karl på Fristrup mølle, hvor han også er, da han bliver udlagt som barnefar til en datter Jensine Frederikke født 21 september 1879 af ugifte Ane Dorthea Hansen tilhuse i Marup. Hans ugifte søster Karen Marie er tilhuse hos deres fader indsidder Peder Jensen i Skrædderhuset da hun den 10 december 1881 får en datter og han som ungkarl Jens Peter Petersen i Fristrup møller er blandt fadderne. Her må han også have tjent, da han møder min oldemoder Anne Marie Sjøgren og gør hende gravid i sommeren 1881. Hvorefter hun tager hjem til sine forældre i Sverige og får deres datter Jensine Marie Wictoria der bliver født den 6 marts 1882 i Engleholm.

I 1882 ifølge lægdrullen er han til Sonnerup sogn " hvor Vinter Mølle ligger" heri står at han får Afsked i 1886 d.v.s bliver slettet af rullen. Merløse - Tuse Herreds skifte Protekol : Aar 1883 d 26 sept blev anmeldt at indsidder Peder Jensen i Lunderød er død 25 d m og efterladt sig enken Ane Jensdatter og følgende børn af første ægteskab med Bodil Hansdatter 1. Jens Peder Pedersen tjener i Vinter Mølle og 2. Karen Marie Pedersen opholdsted ubekendt. [hvornår hans datter Ane Marie, er død har jeg ikke fundet]

Tølløse kirkebog 1884 1 Januar født Anna Marie Pedersdatter Ugifte Anna Marie Sjøgren tilhuse hos indsidder Peder Jensens enke i Skrædder huset på Lunderød mark og udlagte barnefar der ungkarl Peter Petersen i Vinter Mølle. Moderen tjente 10 månedsdagen før barnets fødsel på Dammen i Soderup sogn [Elverdams kroen] Bæres af pigen Amalie Lundkvist i Lunderød og barnes moder holder huen Faddere: Ungkarl Jens Larsen i Kvamløse og Martrialkusk Niels Jeppesen i Tølløse. Holbæk amt Jounal sager her finder, jeg dukument fra Kongelig grønlanske handel den 11 November 1884 Hvor de efter amtes brev af den 26 september til Kryolit Selskabet, har betalt 16 kr som Kryolitharbejder Jens Petersen var skydig i alimentationsbidrag, men at han er udtraadt selskabets tjenest i dette efterår.

Merløse-Tuse Herreds Justitsprotokol No196/1885 Den 15 August 1885 Tjenestepigen Ane Marie Sjøgren af S. Jernløse og Gaardejer Jens Peder Nielsen af Søndersted. Parterne var mødte, af hvilke klagerinden fremlagde klage og blev forlig saaledes indgaaet, at indklagede uden at erkjende sig villig her til forpligtet, udbetalte klagerinden i sedler 15 Kr, hvormed hele klagerindens i anledning af hendes tjeneste hos indklagede og hele behandling i samme være opgivet. Forliget oplæst og bekræftet med underskrifter H P Nielsen Anna Mari Sjøgren

I Folketællingen 1911 står der at hun er tilflyttet Tølløse sogn i 1887 fra Sdr Jernløse og at han Jens Peter Petersen er tilflyttet sognet i 1887 fra N Grønland og så må han jo, efter at han kom hjem i efteråret 1884 være taget derop igen.

Tølløse kirkebog: Den 27 December 1887 bliver de endeligt gift i kirken. Ungkarl arbejdsmand Jens Peter Petersen 37 år af Marup og pigen Anna Maria Sjøgren 24 år Født i Sverige 10 juni 1863 Forlover Indsidder Niels Jeppesen i Tølløse og Rasmus Andersen i Lunderød. Den 4 oktober året efter bliver min mormor Agnes født, her er de indsidder i Marup. Derefter flytter de i huset ved landevejen fra Roskilde til Holbæk, som en mand på lokalarkivet i Tølløse fortalte mig, blev kaldet Grønlænder huset. Her fik de børnene Anton [min biologiske morfar] Henriette, Johanne og Jenny. De bor i Grønlænder huset til de flytter på Tølløse Alderdomshjem. Hvor de begge dør Anna den 17 Juni 1929 66 år gammel og Jens den 11 juni 1931 og begraves på Tølløse kirkegård den 19 Juni 1931. Jens Peter Petersen Aldersrentenyder, gift med Anna Marie Sjøgren der døde den 17 Juni 1829. Sidste fælles bopæl " De gamles Hjem" i Tølløse 81 år Gammel. Holbæk retskreds: Sagsliste Dødsanmeldes Protokol Anmelder Fru Agnes Nielsen Borgerdiget Roskilde at hendes moder Anna Marie Petersen født Sjøgren 66 aar Tølløse Alderdomshjem er død 26/6 1929 ægtefælle fhv vognmand Jens Peter Petersen. Skifteprotokollen Aar 1919 den 4 Juli Undertegnede fhv. Vognmand Jens Peter Petersen Tølløse meddeler herved Skifteretten, at min hustru Anna Marie Petersen F. Sjøgren Tølløse som døde den 17/6 1929, ikke har efterladt sig værdier, udover hvad begravelsen koster, hvorfor jeg, der har bekostet begravelsen denne her ved skal begærer mig booet udlagt for udgifterne. Holbæk d 2/7 1929 J. P. Petersen. Boet herefter udlagt for begravelses udgifter. Dødsanmeldelse 12/6 1931 Fru Agnes Andersen Henriettevej 15 Holbæk anmelder hendes fader er død, han ejede intet.


Foreningens årsskrifter | Tilbage til foreningens hjemmeside

Opdateret: 8. december 2017 af Jens V. Olsen - (e-mail)